Sraz divova – integrirani ALM sustavi

mainAlati za verzioniranje, upravljanje zadacima, automatizaciju builda te alati za upravljanje testiranjem postoje već godinama i nisu velika novost u softverskoj industriji. Međutim u zadnje vrijeme naglašava se važnost integracije takvih alata u integrirano rješenje koje zovemo ALM sustav. To je sustav koji objedinjuje sve discipline potrebne da se biznis ideje pretoče u softver. Najveće softverske korporacije, kao što su IBM i Microsoft, svoje razvojne procese vode upravo takvim sustavima. Srećom to rješenje nisu zadržali samo za sebe nego ga nude na tržištu kao zapakirani skup ALM alata.

Do prije nešto više od 10 godina, verzioniranje koda nije bila općeprihvaćena praksa, a o ostalim aktivnostima upravljanja pojedinim procesima razvoja gotovo da se nije niti govorilo. Zadaci su se pratili u odvojenim tablicama, eventualno se koristio kakav jednostavniji alat za dokumentiranje bugova. Vrlo često takav alat izradio bi netko unutar tima i služio bi samo za internu upotrebu. O ALM-u tada nije bilo ni riječi. Za većinu ALM cjelina u to vrijeme nisu postojali adekvatni alati, a pogotovo nisu bili međusobno povezani. Za razvojne timova u to vrijeme, prednosti alata bile su manje od utroška vremena koji nastaje njihovih korištenjem. Alati koje danas imamo na raspolaganju, više ne opravdavaju takav pristup. Ponuđeno nam je sve za kvalitetni softverski razvoj. Takvi alati ne samo da pokrivaju sve aktivnosti ALM-a, nego su i integrirani u naša postojeća okruženja pa je i vrijeme privikavanja kraće, a njihovo korištenje jednostavnije. Oni koji su se odlučili priključiti na vlak evolucije industrije softvera, počinju koristiti ALM sustave u vlastitom timu. U većini slučajeva ipak timovi se ne odlučuju na početku za cjelokupno ALM rješenje već za rješenje jednog problema koji ih u tom trenutku najviše boli. Bilo da je riječ o testiranju, upravljanju zahtjevima, automatizaciji builda ili verzioniranju, razvojni timovi tada pronalaze sustav koji im rješava njihov problem. No, nakon nekog vremena, shvaćaju da uvođenjem takvog rješenja mogu dobiti i puno više, prevladavaju strah od promjena i odlučuju se izići iz svojih dječjih soba u novi zreliji svijet softverskog razvoja.

Donijeti odluku koji ALM sustav koristiti nije jednostavno.Takav sustav okarakterizirat će cjelokupni razvoj softvera jedne firme. Timovi koji koriste Microsoftovu tehnologiju, vjerojatno će se odlučiti za Microsoft ALM sustav i Team Foundation Server. No, postoji više uspješnih primjera gdje su se razvojni timovi koji ne razvijaju u Microsoftovim tehnologijama odlučili za Team Foundation Server kao ALM platformu. Takvih primjera ima i za druge, recimo IBM-ove ALM alate koji se pak integriraju u različite okoline, među ostalim i u Microsoftov Visual Studio. Početi koristiti ALM rješenje u razvojnom timu lakši je dio posla, promijeniti ljude, odnosno njihov način razmišljanja, to je već mnogo teže. Jedan od najvećih izazova ALM alata je da budu korisnicima prihvatljivi, da ne stvaraju dodatni napor („overhead“) na njihov rad, a da vrijeme koje će potrošiti na učenje novih navika bude manje od dobivenog benefita. Tek ako korisnici, u ovom slučaju razvojni tim, shvati vrijednost ALM sustava, on će imati svoj smisao. Korisnici ALM alata su članovi razvojnih timova, a budući da se i sami bave razvojem softvera, očekivanja koja imaju prema ALM alatima su velika, a toga su svjesne i najveće softverske kompanije koje se uglavnom i bave proizvodnjom takvih alata. Dva sustava velikih rivala IBM-a i Microsofta spadaju po mnogima u trenutno najjača cjelokupna ALM rješenja. HP sa svojim novim ALM 11 sustavom također spada u sam vrh, međutim njega se uglavnom veže uz dio ALM-a koji se odnosi na upravljanje kvalitetom i testiranje softvera. U tom području HP još uvijek je lider na tržištu. Uz ove velike softverske divove, mjesto u ALM svijetu našlo je još nekoliko sustava koji nisu toliko poznati, barem ne po svojim proizvođačima, ali imaju svog konja za utrku i nalaze svoje korisnike među mnogim manjim, ali i većim razvojnim timovima. Svaki od njih ima neki od aduta u kojem stvara komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Među takve spadaju MKS, JIRA, Serena ALM, ALM sustavi kompanija Borland, Aldon, Kovair, Rally Software, CollabNet i još poneki koji pokušavaju uzeti barem mali dio kolača među proizvođačima ALM rješenja.


Microsoft Visual Studio ALM

MicrosoftALMOkosnica Microsoftovog ALM rješenje je poslužiteljski alat Team Foundation Server. Oko njega grupiraju se razni alati integrirani u različita klijentska okruženja. Team Explorer integrira se u Visual Studio i omogućava razvojnim inženjerima da sve ALM akcije rade direktno iz Visual Studia. Za razmjenu dokumenata i kolaboraciju unutar i izvan razvojnog tima, koristi se SharePoint Portal ili SharePoint Services, koji su integrirani u Microsoftovo ALM rješenje. Testeri koriste novi alat Test Manager za upravljanje, definiranje i pokretanje testova. Povezivanje na Microsoft ALM sustav također je moguće i kroz Office alate Excel, Project, Outlook, web sučelje TFS Web Access te za dizajnere kroz Microsoft Expression skupinu alata. Čak i onima koji ne koriste Windows operativni sustav, nego se bave razvojem u Javi korištenjem Eclipse okruženja na Unix ili Mac operativnim sustavima omogućeno je povezivanje na TFS preko alata Team Explorer Everywhere.

Do prije nešto više od godinu dana, odnosno prije izlaska Team Foundation Servera 2010, Microsoftov ALM sustav smatrao se perspektivnim skupom alata, ali još uvijek sa raznim manama. Iako je već tada bilo očito da Microsoft cilja visoko, bile su vidljive razne mane sustava. Zamjerali su mu složenu instalaciju, nedostatak pravog alata za upravljanje testovima, nedostatak alata za softver arhitekte, nedostatke sustava za upravljanje radnim stavkama. Srećom, Microsoft je bio svjestan tih nedostataka i upravo na tim područjima u novoj verziji stigla su najveća poboljšanja. U trenutnoj verziji malo je toga što se može zamjeriti Microsoftovom ALM sustavu. Sva područja ALM-a su zastupljena, a određene nedostatke popunjavaju razna partnerska third-partyrješenja. Među takvima naći ćemo alate za projektni menadžment, upravljanje zahtjevima, dodatne integracijske alate za povezivanje sa drugim sustavima i platformama. Veliki plus Microsoftovog ALM sustava je otvorenost arhitekture i mogućnost proširenja na raznim područjima od strane partnera ili pak samih korisnika. Kvalitetna integracija svih pojedinih dijelova ALM-a u jedinstven sustav najveća je komparativna prednost Microsoftovog rješenja. To nije samo skup alata za verzioniranje, upravljanje builodvima, testovima i izvještajima, već zaokruženi sustav koji sve kockice spaja u dobro povezanu cjelinu.

+: odlični alati za razna područja ALM-a i dobra integracija među njima, proširivost sustava, dostupnost iz raznih platformi, relativno niska cijena serverskog dijela sustava

-: relativno visoka cijena klijentskih licenci, visoki zahtjevi na klijentska računala. Razna napredna svojstva dostupna samo na Microsoft platformi

Dojam: Izuzetno kvalitetan sustav koji razvojnim timovima na Microsoft platformi nudi sve što im treba u svim fazama razvojnog procesa. Onima koji ne koriste Microsoftove klijentske razvojne alate ili ne koriste Windows operativne sustave, omogućeno je povezivanje na sustav, ali ne i svi napredni alati.

Proizvođač: Microsoft


IBM Team Concert

ibm_almIBM je među svojim konkurentima najdulje prisutan na ALM tržištu. U početku to je bilo kroz niz alata za razne ALM podsustave, a od prije nekoliko godina i kroz zaokruženi sustav Team Concert. IBM Team Concert trenutno je u verziji 3.0. Slično kao i Microsoftov TFS, sustav je sa zadnjom verzijom doživio svoje sazrijevanje. Razni nedostaci prijašnjih verzija su ispravljeni. No, i prije posljednje verzije, IBM je za mnoge doživljavan liderom ALM-a. Dobru tržišnu poziciju IBM-u daje veliki broj razvojnih timova koji je i prije pojave Team Concerta koristio IBM alate ClearCase i ClearQuest. IBM cilja na sve razvojne timove, ne ograničuje se jednom platformom te poseban naglasak stavlja na heterogena okruženja. Zanimljivo je da postoji podrška čak i za Microsoftov Visual Studio. Konektor za Visual Studio dodatno je unaprijeđen u zadnjoj verziji Team Concerta, međutim i dalje Team Concert najbolje se integrira u Rational razvojni sustav. Razni IBM Rational alati dio su IBM-ovog ALM sustava. IBM definitivno prednjači po količini ALM alata specijaliziranih za razne ALM stadije. Odvojeno od Team Concerta, IBM nudi alate za upravljanje zahtjevima (Rational Requirements Composer), upravljanje testiranjem (Rational Quality Manager), upravljanje projektima i portfeljem projekata te razne specijalizirane ALM alate. Svi ti alati oslanjaju se na IBM Jazz Foundation, skup servisa i proizvoda koji čine bazu IBM-ovih ALM alata. U središtu nalazi se Jazz Team Server koji slično kao i kod Microsoftovog Team Foundation Servera, nudi kolaboracijsku platformu cijelog sustava, središnji repozitorij za projektne artefakte, te razne servise potrebne za povezivanje klijentskih alata na središnji sustav. Postojanje raznih specijaliziranih alata za razna ALM područja velika je prednost IBM-ovog sustava. Treba li vam specijalizirani alat za upravljanje zahtjevima neovisno o cjelokupnom ALM sustavu ili alat za upravljanje testovima, naći ćete upravo takav u ponudi IBM-a, a istovremeno želite li zaokruženi sustav, tu je IBM Team Concert. Premda u svom sustavu nudi alate za sve ALM aktivnosti, IBM Team Concert omogućuje integraciju i sa drugim alatima. Tako recimo omogućuje upravljanje kvalitetom i kroz HP Quality Center, verzioniranje koda kroz SubVersion i druge alate. IBM karakterizira relativno visoka cijena ALM alata kao i cijelog sustava. Međutim, kao i kod Microsoftovog ALM sustava cijena ovisi i o serverskoj konfiguraciji i o konkretnom broju i vrsti klijenata te može varirati od besplatnog sustava do izuzetno skupog. Iako IBM najčešće cijenom prelazi konkurentna rješenja, u nekim slučajevima to nije tako. Budući da je način obračuna licenci različit kroz različitih ALM rješenja, nije moguće napraviti čistu usporednu cijene bez konkretnog okruženja u koje se instalira. Dobra vijest je da za male timove do 10 razvojnih inženjera, IBM nudi besplatnu Team Concert Express ediciju ALM rješenja.

+ : mnoštvo specijaliziranih alata, integracija u heterogena okruženja, integracija s drugim alatima, besplatno do 10 korisnika

– : relativno visoka cijena cijelog sustava

Dojam: Zreli i napredni ALM sustav. Pored Microsoft TFS-a, jedini sustav koji samostalno pokriva sve segmente ALM-a.

Proizvođač: IBM


HP ALM

hp_almNajnovija verzija HP-ovog ALM sustava sa oznakom 11, velika je verzija s mnoštvom novih i poboljšanih svojstava. HP ga najavljuje kao svoj najveći softverski release u zadnjih nekoliko godina. Zajedno sa ALM 11, HP je izdao i nove verzije povezanih ALM aplikacija, među kojim je najpoznatiji HP Quality Center, koji u području upravljanja kvalitetom već više godina drži vodeću poziciju na tržištu. HP ALM iskoristio je tu prednost te je oko područja upravljanja kvalitetom izgradio cijeli ALM sustav, pri čemu je testiranje i upravljanje procesom razvoja kvalitetnog i testiranog rješenja ostao središte cijelog sustava. Pored alata za klasične vrste manualnog i automatiziranog testiranja, HP nudi posebne alate za kontrolu sigurnosti sustava kao posebno bitnog dijela sustava za upravljanje kvalitetom. Uz upravljanje kvalitetom, svoju komparativnu prednost HP nalazi i u području izvještaja prema rukovodstvu, odnosno izvan samog razvojnog tima. Omogućuje decision makerima praćenje rokova i izvještaje o performansama cijelog razvoja, odnosno KPI (Key Performance Indicator) izvještaje. Razvojni tim u HP-ovom rješenju međutim neće naći sve što očekuje od ALM sustava. Verzioniranje, automatizacija builda i upravljanje verzijama segmenti su ALM-a u kojima se HP oslanja na partnerska rješenja. HP sa svoje strane nudi platformu za povezivanje HP Synchronizer, koja omogućuje raznim ALM komponentama vanjskih proizvođača da se povežu na HP-ov sustav.

+: Velike mogućnosti alata za testiranje i upravljanje kvalitetom, KPI izvještaji i usluge višem rukovodstvu

-: Za zaokruženo ALM rješenje potrebno ga je povezati s drugim alatima

Dojam: Snažan ALM sustav sa posebnim naglaskom na upravljanje kvalitetom i izvještavanje prema biznisu.

Proizvođač: HP


Serena ALM

serena_almNajjača strana Serena Software ALM rješenja je sustav za upravljanje promjenama (Change management system). Serena ALM sustav cilja na enterprise okruženja, pri tom se pod time podrazumijevaju velika globalna okruženja u heterogenim okolinama. Serena sustav češće se veže uz SCM (Software change management) sustave i sustave za upravljanje zahtjevima (Requirements management), a rjeđe ga se navodi kao ALM sustav. Alati koje nudi više su okrenuti menadžment dijelu razvoja. Što se tiče drugih rola u ALM-u, Serena se oslanja na postojeće vanjske alate te se sa njima integrira. Kao novost u svojoj ponudi Serena nudi određeni podskup svojih alata bez potrebe instalacije, odnosno unutar clouda. Takav sustav naziva Serena on demand. Za prvih 5 korisnika Serena nudi besplatno korištenje Serena „on demand“ sustava. Cijena za iznad 5 korisnika kreće se od 26 do 35 dolara po korisniku i po mjesecu ovisno o broju korisnika.

+: moćan alat za upravljanje zahtjevima, upravljanje promjenama, upravljanje portfeljem projekata, „on demand“ ALM sustav

– : orijentiran na određene role ALM-a, dok druge slabo ili nikako ne podržava, prvenstveno namijenjen upravljanju promjenama na velikim distribuiranim projektima

Dojam: ALM rješenje kojem je najjača strana upravljanje promjenama te u tom segmentu cilja na velike korisnike. Nedostaju mu razne role ALM-a u kojima se oslanja na vanjske alate.

Proizvođač: Serena Software


Borland Management Studio

borland_almNekad veliki rival Microsoftu na području razvojnih alata, sada pokušava uzeti dio tržišta sa svojim ALM rješenjem. Skup ALM alata Borland naziva Borland Mangement Studio. Jača strana Borlandovog sustava su izvještaji i sustav za analizu. Razvojni alati se oslanjaju na već postojeće alate na tržištu. Integracija sa drugim alatima je međutim ograničena samo ne određene. Za testiranje povezuje se na HP Quality Center, za upravljanje projektom na Microsoft Project. Borland nema toliko snažne vlastite alate za sve role ALM-a kao što to ima IBM i Microsoft, ali nudi fleksibilan sustav koji u integraciji sa drugim alatima omogućuje veliki dio ALM-a s posebnim naglaskom na analizu i izvještavanje.

+: mogućnosti analiza i bogatih izvještaja, prilagodljiv sustav

-: nedovoljno jaki alati za pojedine role ALM-a, integracija moguća samo s manjim brojem vanjskih alata, slaba zastupljenost na tržištu

Dojam: ALM rješenje koje skupom funkcionalnosti zaostaje za velikim ALM sustavima. Svoju komparativnu prednost nalazi u bogatim izvještajima i alatima za analizu.

Proizvođač: Borland


JIRA

jira_almJIRA se često navodi kao ALM proizvod, premda JIRA je prvenstveno softver za upravljanje bugovima i ostalim radnim stavkama. Međutim zajedno sa ostalim proizvodima tvrtke Atlassian i partnerskim rješenjima čini vrlo zanimljivo ALM rješenje. Zahvaljujući svojoj otvorenosti i integracijskoj platformi, svoje nedostatke nadopunjuje vanjskim alatima. Tako već u svojoj ponudi JIRA nudi pakete koji uključuju SubVersion za upravljanje verzioniranjem koda, za upravljanje agilnim projektima u ponudi je GreenHoper, za povezivanje na SharePoint i Office alate za upravljanje dokumentima predviđen je alat Confluence, a za automatizaciju builda Bamboo. Svi ti alati mogu se i odvojeno koristiti, a zajedno sa JIRA-om čine ALM rješenje. JIRA je sa svojim paketima cjenovno također vrlo zanimljiva. Za velike organizacije nudi pakete za neograničeni broj korisnika po fiksnoj cijeni ovisno o vrsti paketa. U ponudi je i mjesečna pretplata na „JIRA Hosted“ po principu iznajmljivanja, pri čemu je cijena nešto veća nego kad se kupuje softver, ali pojednostavnjuje instalaciju i ne zahtjeva vlastiti poslužiteljski hardver. Posebne uvjete JIRA nudi neprofitnih i open source projektima. Za njih je naime potpuno besplatna. Iako se JIRA po ukupnom broju mogućnosti još uvijek ne može usporediti s najvećim ALM rješenjem koje nudi Microsoft ili IBM, sigurno je da će mnogi razvojni timovi ovdje naći dovoljno toga za sebe, a privući će ih među ostalim i oku ugodan dizajn aplikacija i relativno povoljnije cijene.

+: zaokružen ALM sustav u kombinaciji sa drugim alatima, cijena, mogućnost vanjskog hostinga, dizajn

-: nedostatak određenih ALM svojstava, za razna bitna svojstva ALM-a oslanja se na partnerske alate

Dojam: Zanimljiv ALM alat u kombinaciji s drugim partnerskim rješenjima. Posebno zanimljiv open-source zajednici i neprofitnim projektima za koje je besplatan. Dizajn alata je oku ugodniji od većine konkurenata.

Proizvođač: Atlassian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>